Europejski Dzień Śniadania obchodzimy corocznie 24 kwietnia. Ma on nam przypominać, jak ważna rolę dla zdrowia człowieka pełni ten posiłek. W tym roku Zespół ds. Promocji Zdrowia stworzył projekt pod hasłem ,,Europa od kuchni".
Celem tego przedsięwzięcia było nie tylko poznanie gustów i tradycji kulinarnych wybranego kraju, ale także poznanie jego kultury. Wychowawcy realizowali zadania wg własnych scenariuszy. Dzieci ,,podróżowały” do Włoch, Francji , Ukrainy. Każda klasa przygotowała włoskie, angielskie, francuskie czy ukraińskie śniadanie, poznała ciekawostki geograficzne kraju oraz zabytki i tańce ludowe. Ważnym elementem było też uczenie się od siebie nawzajem. Zajęcia cieszyły się wielkim zainteresowaniem i zaangażowaniem dzieci i rodziców. Była to smaczna i ciekawa lekcja o Europie i jej kulturze.
Przygotowały: E. Żelechowska, M. Olech, K. Korgol, W. Deneka, B. Słomka, M. Choińska, A. Szacoń