R. szk. 2018/2019

Na początku pracy przypomnieli sobie zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się nożem. Po starannym umyciu rąk i przygotowaniu stanowiska wszyscy zabrali się do pracy. Dzieci samodzielnie smarowały pieczywo masłem, a następnie układały na kromkach wybrane przez siebie, zdrowe produkty. Można śmiało powiedzieć, że zadanie wykonały na szóstkę. Następnie  odbyła się degustacja kanapek, a zadowolone miny potwierdziły, że najlepiej smakują kanapki zrobione samodzielnie.

W drugim dniu pracy uczniowie przygotowali zdrowy obiad. Na początku omówili produkty, które są najbardziej pożyteczne dla rozwoju młodego człowieka, a następnie zabrali się do pracy.  Na talerzach nie zabrakło ryb, szpinaku, pomidorków, ziemniaków, zdrowych sałatek i surówek. Wszystkie dania prezentowały się bardzo apetycznie.

Trzeciego dnia pracowali z książką kucharską i poradnikami kulinarnymi. Czytali przepisy, które najbardziej przypadły im do gustu. Wymieniali składniki potrzebne do ich wykonania. Następnie układali samodzielnie wierszowane przepisy, które pięknie ozdabiali ilustracjami. Powstały prawdziwe arcydzieła kulinarne.

 Podczas zajęć uczniowie poznali korzyści wynikające ze spożywania zdrowej żywności, dowiedzieli się jak ważna jest zbilansowana dieta, bogata w produkty zbożowe, warzywa, owoce oraz samodzielnie wyciskane soki. Kształcili w sobie odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijali kreatywność i  wyobraźnię.

Opracowała: Beata Słomka